måndag 12 maj 2008

Skopje Marathon – en blivande tradition

Igår, 11 maj, hölls för andra året i rad Skopje Marathon 2008 eller rättare sagt Skopski Maraton 2008. Staden har tidigare anordnat maraton i även år 1997 och år 1998.


Skopski Maraton 2008 medalj

På morgonen ringde jag en god vän och bad honom möta mig utanför huset inom en kvart. Vi promenerade till torget Plostad Makedonija för att få en glimt av evenemanget. De olika loppen hade redan startat och folk var samlade vid mållinjen och kring sponsortälten. Huvudsponsor var Swedmilk som lyste upp området med sina blågula färger.


Svalka efter loppet

Hand i hand i mål

Jag träffar Sasho som är sportkommentator för Sportsko Radio 90.3. Han berättar att evenemanget består av fyra lopp: maraton 42,2 km, halvmaraton 21,1 km, 5000 m och 2000 m.


Heather Tomlins, Montana och Kathy Zaleski, Indiana USA

Antal deltagare på samtliga lopp är ca 1 500 personer. Det finns hela 21 länder representerade. Till det längsta loppet är det 70 anmälda, varav åtta kvinnor. Ca 700 skolbarn från hela landet springer loppet på 2000 m.

Jag träffar ett antal Skopje-bor i publiken också. Många av dem är eller har varit aktiva idrottare. En man i 70-årsåldern berättar om alla maratonlopp han sprungit runt om i världen. Nu joggar han mest utmed Vardar för att det är viktigt att hålla kroppen i trim.

Musiken dånar i högtalarna och publiken jublar när moldaviern Roman Prodius springer i mål på tiden 2.29.26.


Vinnaren i damklassen Lidija Miklosh, Montenegro

Bland damerna är det montenegrinskan Lidija Miklosh som tar hem segern på 3.19.34.


Katarina Dimovska, tvåa och rekordhållare för Makedonien i damklassen

Blott 18 år gamla Katarina Dimovska kommer tvåa med 3.21.29 och slår därmed det tidigare makedoniska rekordet.

Jag tackar Sasho för gott samarbete och lovar att lyssna på sportradion i fortsättningen. Han ler hjärtligt och säger att nöjet var helt på hans sida.

Mina första trevande steg som sportkommentator är förverkligade.

Inga kommentarer: