tisdag 17 juni 2008

Veles, Zlatan och pizza - många bollar i luften

Det är sällan jag lyckas göra bara en sak i taget. I annonser brukar det stå att man ska ha ”många bollar i luften”. Själv brukar jag jonglera med ett bollhav oavsett om det gäller jobb, fritid eller privatliv.

Makedonien saknar havskust, men det kompenseras av ett 50-tal naturliga och konstgjorda sjöar. I lördags bestämde vi med några väninnor att besöka den konstgjorda sjön Velesko ezero eller, som den också kallas, ezero Mladost (Ungdomssjön).


Ezero Mladost, Veles

Efter frukosten påbörjar vi resan mot Veles, ca 55 km söder om Skopje. I Veles bor det ca 50 000 invånare. Här föddes grundaren av den första skolan på makedoniska, Jordan Hadji-Konstantinov-Djinot (1821-1882), samt revolutionären och poeten Koco Racin (1908-1943) vars dikter om Lenka och Tutunoberacite (Tobaksplockarna) reciteras av gammal och ung.

Vi svänger av några kilometer innan Veles mot sjön. Det är svårt att förstå att sjön inte är naturlig då den ligger i naturskönt område omgärdad av skog och vass. Vi ser några fiskare som metar. På stranden finns pedalbåtar för uthyrning.


Utsikt från Hotel Romantique

I högtalarna dunkar musiken och det är livligt i restaurangen och i strandbaren. Vi sätter oss på terrassen i nyrenoverade Hotel Romantique och avnjuter en drink före maten. Till middag blir det shopska salata, grillat och blandad meze. Vi orkar inte med efterrätt och avslutar med en kopp kaffe. Efter en promenad längs stranden beger vi oss hemåt.


Emilija, jag och Magdalena

Jag hinner precis hem och byta om till min blågula I love Sweden-tröja innan jag med nytt sällskap beger mig till köpcentret Beverly Hills och café 9. Caféet ägs av före detta makedoniska fotbollstalangen Darko Panchev. Han hade nr 9 på ryggen när han spelade för fotbollsklubben Vardar och i landslaget.

Uppe på loftet skymtar blågula tröjor och svenska flaggor. Det är svenskar som samlats för att följa matchen Sverige-Spanien.


Vi är svenska fans allihopa

När vi sätter oss i fotöljerna märker vi att Panchev och hans sällskap sitter bredvid. De säger att de inte kan göra annat än heja på Sverige när det sitter fyra vackra flickor intill som håller på blågult.


Ana, Jacqueline, Silvija och jag

I 34:e minuten dånar det i lokalen MÅÅÅÅL!!! Zlatan gör det igen, snyggt och elegant! Vi älskar honom!


Zlatan är bäst

Matchen är nästan slut och resultatet är 1-1. Vi börjar prata sinsemellan och är nöjda med oavgjort. Då hörs plötsligt ett vrål till höger om oss, goooool! (mål) Vi tittar upp mot skärmen och ser 92 min, 2-1 till spanjorerna. Vår besvikelse är total, hur kunde det bara hända?

Dämpade av förlusten beger vi oss hemåt. Det är dags för nytt ombyte och nytt äventyr. På fem minuter har jag förvandlats från fotbollstjej till femme fatale. Vi ska på invigning av en ny pizzeria i stan. Pizzerian ägs av Dejan Hristovski alias Deni 4 sezoni (Four seasons). Han är Makedoniens svar på Mat-Niklas och har eget matlagningsprogram på TV där han bjuder in kända gäster.


Deni 4 sezoni bakar flitigt

När vi kommer fram till lokalen är det redan fullt av gäster och TV-kameror. Deni står bakom köksbänken och bakar pizzor med salami och rosmarin. Vi slänger traditionsenligt några mynt på golvet när vi går in och önskar lycka till. Mynten ska ge välgång och lycka.


Fyra flickor festar: Jacqueline, Ana, jag och Silvija

Efter att ha avnjutit en härlig pizza och några bruchetta beger vi oss mot nattens äventyr. Telefonen ringer och våra nya vänner från matchen undrar om vi vill göra dem sällskap över en drink.

Vi beger oss till Play (stamstället). En av killarna är historiker och skriver magisteruppsats om makedoniernas flykt från Egeiska Makedonien. Han har gamla fotografier från morfars födelseby Setina som han lovar att jag ska få.

En till boll kastas upp i luften!

1 kommentar:

Anonym sa...

Natasa mnogu mi e drago sto te poznavam no zal deka ne sum te sretnal so godini. Te gledav na Sitel i me odusevi. pozdrav od Pepsi so familijata.gogomak88@hotmail.com