fredag 20 juni 2008

Stobi – korsning av floder och vägar

Stobi ligger ca 70 km från Skopje i närheten av Negotino. Redan Titus Livius skildrar staden som ligger i korsningen mellan de två floderna Vardar och Crna. Han omnämner staden i samband med första makedoniska kriget år 197 BC då kung Filip V av Makedonien (221-179) besegrade dardanierna. Tidigare antog man att Stobi är från 300-talet BC, men arkeologerna har funnit spår av bebyggelse från stenåldern och järnåldern. Exempelvis är föremålen av grå keramik daterade från 600-talet BC då paeonerna befolkade trakten.

Stobi binder inte bara samman floder. Den binder även samman nord och syd genom den forna vägen från södra Pelagonien till Astibo (Stip), Pautalija (Kjustendil) och Serdika (Sofia).

Vi tar bussen mot Negotino och ber chauffören släppa av oss på motorvägen strax innan Negotino. På båda sidor av vägen växer persikoträd, vingårdar och solrosfält. Chauffören stannar bussen och vi möts upp av Vane Donovski, ägaren till Turistpaviljongen Stobi, som kör fram till bussen. Framme i Turistpaviljongen som byggdes 2004 visar Vane stolt upp sitt verk som består av snackbar, souvenirshop och vinbutik.


Souvenirshop


Vinbutik

Besökarna kommer bland annat från Serbien, Tyskland, Holland och Polen. Bara 10 % av besökarna är från Makedonien vilket Vane hoppas kommer att ändras med hjälp av bättre skylting och marknadsföring.

En av medarbetarna följer oss till utgrävningarna. Där träffar vi arkeologen Metodija Djurovski som arbetat i Stobi i 30 år. När vi kommer fram står han upp på trappan till amfiteatern och börjar ivrigt berätta om den forna staden. På arenan där vi står han man haft allt från gladiatorspel till teaterföreställningar.


Arkeologen Metodija Djurovski i vit keps

I gångarna intill har gladiatorerna sprungit ut och burits in. Kejsaren Konstantin I förbjöd år 325 de grymma gladiatorspelen, varefter man underhöll publiken med pjäser och musik. På en av bänkarna står namnet ”Silvano” inristat i marmorn som är hämtad från Pletvar. De fina familjerna i staden hade sina platser reserverade genom att man ristade in namn eller initialer på bänkarna.


Reserverat för familjen Silvano

Metodija berättar att Stobi varit en stor stad med nästan 50 000 invånare.

Han avslöjar alla detaljer om teatern, Theodosius I palats (uppkallat efter kejsarens besök i staden), basilikorna, synagogan, fiskdammen, fontänerna, badhuset med varm- och kallbad, kasinot, fängelset och gatorna som förbinder de olika byggnaderna.


Stobi stad

Det är svårt att hänga med i berättelserna och årtalen men jag förstår att Stobi varit en betydelsefull och välmående stad med en välutvecklad civilisation.


Rester av basilikan

Vi promenerar runt i den forna staden och jag försöker föreställa mig hur det varit i början på första och andra århundradet när staden byggdes och 300-400 talet när Episkopala Basilikan med sina mosaiker och vackra dopfunt byggdes.


Dopfunten och mosaikgolv

Basilikan är troligtvis den äldsta kristna kyrkan i Makedonien. Konst, väggmålningar och mosaikgolv smyckade Stobis byggnader. Gatorna var av sten och marmor.


Kristna väggdetaljer från basilikan

Det är middagstid, solen steker och jag blir lite vimmelkantig av hettan. Jag kisar på Metodija där han talar och gestikulerar. Han har plötsligt förvandlats till utropare. Skjortan och byxorna har ersatts med en toga och skorna med sandaler. I handen håller han en pappersrulle som han rullar ut och läser högt på fornmakedoniska:

Kära medborgare! I afton när månen står högt på himlen visas pjäsen Filip V i vår teater tillägnad gudinnan Nemesis. De som inte har reserverade platser ombeds ta plats på bänkarna uppställda till vänster om scenen. Vapen, kedjor och vilda djur är förbjudna.

Väl mötta systrar och bröder av Stobi till en oförglömlig afton i månens sken!

Inga kommentarer: