söndag 29 juni 2008

Bysans – helig konst i kyrkor och kloster

Makedoniens rötter växer djupt i historien. Varje era har lämnat sina spår; allt ifrån stenåldern, via Alexander den Store, till idag. En viktig era i Makedoniens historia är den Bysantinska perioden år 330-1453. Då byggdes otaliga kyrkor och kloster genom hela Makedonien. I Ohrid, där Sveti Kliment (Klemens av Ohrid) skapade det kyrilliska alfabetet, finns 365 kyrkor. Sveti Kliment var elev till bröderna Kiril och Metodi vilka i sin tur skapade det glagolitiska alfabetet. Kyrilliska alfabetet används idag i Makedonien, Serbien, Bulgarien, Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Många av kyrkorna och klostren finns kvar och freskerna på väggarna förtäljer berättelser från Bibeln.

Mitt i Stara Charshija (Gamla bazaren) i Skopje finns kyrkan Sveti Spas. Den byggdes på 1800-talet ovanför den medeltida kyrkan från 1300-talet.


Sveti Spas ikonostas

Sveti Spas är känd för träsniderierna på den imponerande ikonostasen. Det var mästarna och bröderna Petre Filipovski-Garkata och Marko Filipovski samt Makarie Frckovski som karvade fram scener från Gamla och Nya Testamentet på den 10 m breda och 7 m höga ikonostasen.


Sveti Spas ikonostas

I Nerezi på berget Vodno, ca 15 km från Skopje, byggdes år 1164 klostret St Pantelejmon. Här finns många kända medeltida fresker om vilka det skrivits flera doktorsavhandlingar.


St Pantelejmon, Nerezi

Mest känd är Pietan som visar den gråtande jungfru Maria med Jesus i sin famn. Det är för första gången man på freskerna visar känslor, tidigare har helgonen avbildats med släta ansiktsuttryck, berättar Goce Blazevski som visar oss runt.

När jag var sex veckor gammal köpte mamma en ikon med St Pantelejmon. Hans bild har sedan dess varit närvarande i vårt hem. Oavsett var hon reser följer St Pantelejmon med för att ge skydd.


Nyfödd killing

På väg mot ingången möts vi av en flock getter. I mitten skuttar en liten nyfödd killing intill sin mamma.

Atmosfären inne i kyrkan och på klostergården är magisk. St Pantelejmon var också läkare och på gården finns källvatten som sägs läka ögonskador.


Valnöt och mullbär

På gården växer valnöt och mullbär. Vi sätter oss på terrassen för att avnjuta en traditionell makedonisk rätt med Skopje nedanför oss.


Jacqueline, mamma och jag på terassen

Prilep ligger ca 180 km söder om Skopje. Staden har ca 75 000 invånare och är bland annat känd för sin tobak och Markovi Kuli (Kung Markos fästning) på bergets topp. Tidigare var det en gropig väg från Varos (Prileps äldsta del) upp till toppen.


Markovi Kuli - Prilep


Goce Bojkoski och jag

Tack vare eldsjälen Goce Bojkoski och hans projekt finns ny en stenbelagd och belyst väg ända upp. Vi tar en promenad upp på den nylagda vägen som kantas vulkanstenblock och medeltida kyrkor. I Varos byggdes 77 kyrkor. St Nikola byggdes år 1298. Även St Dimitrije är från 1300-talet. Helgonen på freskerna har rivmärken på ögonen. Förr trodde man att ögonen hade läkande förmåga och om man rev helgonens ögon skulle man själv bli läkt.

Högst upp finns klostret och kyrkan St Arangel Mihail, tillägnad ärkeängeln Mikael.


St Arangel Mihail

Trots värmen är gården sval och behaglig. Jag föreställer mig hur de medeltida byggarbetarna burit sten och stockar ända hit upp.


Utsikt från St Arangel Mihail

I källaren finns en naturlig källa vars vatten har helande krafter. Jag fyller en skopa och tar en klunk. Vattnet smakar friskt och släcker törsten. En bit bort växer ett träd inuti stenen, rotat utan jord.


Träd rotat i sten

På kyrktrappan vilar tre små kattungar. Det är lätt att föreställa sig deras förfäder som legat lika bekymmerslöst på samma trappa och blivit klappade av de medeltida prästerna och munkarna under århundraden.


Tre kattungar på kyrktrappan

1 kommentar:

kimi sa...

Zdravo Natasa.
Go gledav tvojot blog i mnogu mi se dopadna.
Sestra mi zivee vo Swedska pa mi prati link da go vidam.
Mi se dopadna na kakov ubav nacin ja prestavuvas Makedonija.
Te pozdravuvam i vetuvam deka tvojot blog ke go preporacam na mnogu lugje tuka vo Makedonija.