måndag 9 juni 2008

Tauresium - hemma hos Justinianus I

Den 11 maj 483 föddes Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus i staden Tauresium utanför Skopje. Han kallades för den siste romerska kejsaren och var mest känd för att ha sammanställt Corpus juris civilis, byggt Hagia Sofia och gift sig med Teodora - dotter till en björntämjare på Hippodromen i Konstantinopel, prostituerad och sedermera medregent. Justinianus I dog 14 november 565 och blev, tillsammans med sin hustru Teodora, helgonförklarad.

Nästan 1500 år senare hämtar chefsarkeologen Kiro Ristov upp mig kl 06.30 utanför Regeringen som ligger en bit ner på min gata. I bilen sitter också arkeologen Lucia Kirovska och arkitektstudenten Dejan Mitev. Vi åker genom ett nyvaket Skopje mot vårt resmål ca 20 km sydost om Skopje. Arkeologiska fynd visar att platsen bebotts redan under bronsåldern år 2200-1600 BC. I byn Taor finns idag ca 40 hus och 200 invånare. Alldeles nedanför Taors kulle ser vi byn Rzanicino, dit pappa flyttade som liten pojke, samt Skopjes flygplats Petrovec. Intill ligger Katlanovo som är känt för sin hälsokälla och spa. Marken är bördig och vittnar om sjön som funnits här fram till 1960-talet.


Vy över Tauresium, Rzanicino och Katlanovo

Tauresium upptäcktes första gången för drygt 100 år sedan av den engelske arkeologen sir Arthur Evans, 1851-1941 som utgick från den forne historikern Procopius (år 500 – 565) biografier om Justinianus I.


Jovan Pavlovski

Framme i Taor väntar Kiros team. Jag möter Jovan Pavlovski, 62 år, i vars åker utgrävningarna pågår. I teamet finns också hans brorson Igor och bror Spase. Jovan berättar att hans familj bott i Taor sedan 1400-talet. Han minns att hans farfar berättat för honom om mynt och keramik som plogen grävt fram. På 1960-talet hittade man också en staty som idag finns i Skopjes stadsmuseum. Många av husen från dagens Taor är byggda av stenarna från forna Tauresium. Föga anade bönderna när de plöjde åkrarna och grävde fram stenar att det strax under dem gömde sig en hel stad.


Kiro Ristov bland stenar och pelare

Kiros projekt och de systematiska utgrävningarna påbörjas år 2000. Man har konstaterat att den forna staden är byggd enligt en stadsplan. Gatorna är exakt 2,60 m breda. Runt staden finns en mur och mönstret på tegelstenarna av en vägg vittnar om en basilika. Hittills har man bland annat funnit mynt, pilspetsar, smycken, keramik och glas.


Teamwork

Jag sätter mig bredvid Lucia och betraktar hennes arbete. Jag gräver fram tiden, säger hon medan hon omsorgsfullt borstar bort jorden från en sten. Vi måste vårda tiden, om vi förstör minsta lilla föremål i de olika tidslagren har vi förstört en hel berättelse. En bit bort lägger Dejan ut flera måttband i ett rutmönster. Därefter för han noggrant över konturerna från varje pelare, sten och platta på sitt rutpapper.


Dejan Mitev och Lucia Kirovska

Inne i arbetsstugan som Kiro låtit bygga får jag se några av fynden. På ett mynt står det K och anno XII. Det betyder att myntet är från år 559 som är Justinianus 12:e regeringsår. K står för det nominella värdet. På ett annat mynt finns Justinianus och Teodora avbildade med glorior runt deras huvuden.


Mynt från 500-talet

Vi hör röster utanför stugan. Arbetspasset är slut och Jovans fru har kommit med lunchen. Den består av hembakad pita (paj) fylld med fårost och köttfärs. Till det hemlagad jogurt och gurksallad. Som aperitif serveras hembränd slivovitsa (plommonbrännvin) i kaffekoppar.


Lunch på Justinianus terass

Kiro berättar att de snart ska bygga en teater i Taor alldeles ovanför utgrävningarna. Min dröm är att den första pjäsen blir monodramat Justinianus I av författaren Jordan Plevnes, säger han stolt.


Kullen där teatern ska ligga

De är härligt att ta del av kamratandan och entusiasmen kring bordet. Vi skålar med kaffekopparna och jag tackar värden och teamet för en lärorik dag. Du måste besöka oss igen, säger de, vi hittar nya fynd hela tiden!


Flitig antecknare i lilla blocket

Inga kommentarer: