söndag 29 mars 2009

Negotino – i St Trufuns vingård

Tidig morgon i mitten på oktober beger jag mig tillsammans med en väninna till Negotino, vinets stad. Vi ska besöka Bovin, en av de största vinproducenterna i distriktet. Luften är krispig och det är kyligt. Fåglarna vaknar till liv och storkar flyger ovanför våra huvuden. På båda sidor av vägen ser vi vingårdar med gyllene klasar som väntar på att skördas.


Gyllene druvor från Tikves

Negotino ligger ca 100 km sydost om Skopje i det berömda Tikves-distriktet. Här har man odlat och förädlat druvor i århundraden. Den 14 februari, när övriga världen firar St Valentine, ordnar man i Negotino vinfestival i St Trifuns ära. St Trifun är vinodlingarnas skyddshelgon i den ortodoxa kyrkan.

Efter ca 1,5 timme är vi framme i Negotino. På stationen frågar vi efter Bovin. Det är bara att följa vägen upp för backen till vänster och ni är framme, säger chauffören glatt.

Bovin är ett familjeföretag som grundades 1998 av bröderna Kiro och Georgi Bogevski. När vi kommer fram möter oss Georgi tillsammans med Vanco Kamcev som säljer Bovin-viner i Sverige. Det luktar sött av druvor och vin när vi blir visade in till produktionsdelen och cisternerna.


Bovins vincisterner

På Bovin producerar man ca 1500 flaskor vin i timmen. Efter en rundtur går vi tillsammans upp till representationsdelen, där man har möten och anordnar vinprovningar. Rummet är hemtrevligt och på väggarna finns alla priser som Bovin vunnit under 10 år. Vi får träffa Georgi Trenev som är systerson till Georgi Bogevski. Han berättar om familjeföretaget och hur de alla tillsammans är involverade i hela processen. Inom familjen finns både eonologer, designers och marknadsförare. Bovin sysselsätter 250 personer från trakten, de flesta säsongsarbetare. Osökt kommer jag att tänka på Falcon Crest och familjen Channing.


Georgi Trenev och Vanco Kamcev

Georgi berättar stolt att de kommer att satsa mer på vinturism och vinprovningar. Redan till sommaren väntas de första gästerna till hotellet som de bygger intill produktionsdelen.

Vi talas vid en stund till och det börjar bli dags att ge sig av. Som hälsning får vi ett par flaskor av Bovins Cabernet Sauvignon och Vranec.

Framme vid busstationen bestämmer vi oss för att ta taxi hem till Skopje. Chauffören Zoran kommer och hämtar oss. Medans vi kryssar mellan vingårdarna berättar Zoran stolt om trakten och dess historia. Hans familj har en egen vingård där de odlar Cabernet Sauvignon och producerar sitt egna vin.

Vid ett ställe ställe lyser druvklasarna gyllengula.


St Trifuns vingård

Vi stannar vid vägkanten och går in i vingården. Jag känner doften av druvor och lyssnar till vinrankornas sus. Tiden står stilla när jag plockar en klase och smakar en druva från St Trifuns egna vingårdar.

Inga kommentarer: